Podijeli
"Ča su jili naši stari?" - upoznavanje tradicionalne lokalne kuhinje
Projekt "Ča su jili naši stari" provodi se u sklopu projekta "Mi jedemo odgovorno" u kojeg smo uključeni od rujna 2017. godine.
Projekt se provodi u skupini Medvjedići, a cilj mu je, kroz razne aktivnosti i posjete, omogućiti djeci stjecanje i proširivanje spoznaja o tradicionalnoj kuhinji našeg kraja, istraživanje i isprobavanje recepata naših starih te upoznavanje i njegovanje kulturne baštine kraja.
U sklopu projekta provode se sljedeće aktivnosti:
KRUH
-
prikupljanje raznih vrsta brašna, sjemenja i žitarica uz pomoć roditelja
-
promatranje, uspoređivanje i taktilno isprobavanje sjemenki, likovne aktivnosti
-
degustiranje raznih vrsta sjemenki (suncokret, bundeva, lan)
-
izrada plakata „Žitarice“
-
čitanje priča „Čarobno zrno“, „Razvikani pjetlić“, „Vjerkina pekara“
-
miješenje kruha u vrtiću, degustacija dječjih uradaka, izrada plakata „Kako nastaje kruh“
-
posjet Pekarskom obrtu „Demetra“ u Škalnici: upoznavanje s procesom dobivanja tijesta „Od pšenice do tijesta“ – promatranje, mljevenje pšenice, dobivanje brašna, miješenje, priprema „zdrave“ pizze od integralnog brašna, degustacija ispečenog
-
proslava Dana zahvalnosti za plodove zemlje: blagoslov krušnih proizvoda koje su djeca pripremila uz pomoć roditelja
MASLINE
-
promatranje grančice, opisivanje, likovne aktivnosti
-
degustacija maslinovog ulja
-
posjet OPG-u Dušić u Cerovlju (Istra): branje maslina, degustacija domaćih proizvoda
JABUKE
-
promatranje, uspoređivanje, taktilno i okusno isprobavanje jabuka
-
likovne aktivnosti
-
dijelovi jabuke- izrada plakata
-
pečenje kolača od jabuka- djeca sudjeluju u pripremi
-
čitanje slikovnice „Jabuka“
ZDRAVA HRANA
-
pričanje priče „Zdrava hrana“ i „Djed i repa“. Na ovaj način, su se djeca upoznala sa namirnicom koja je gotovo zaboravljena. Razgledavala su knjigu recepata „Va kotliće zmešano“ gdje su imala prilike upoznati se sa starim receptima te iznijeti svoje dojmove o njima
BUNDEVA
-
pričanje priče “Juha od bundeve“, razgledavanje, opipavanje, izrezivanje i isprobavanje bundeve
-
slikanje bundeve temperom te oblikovanje slanim tijestom
PEKMEZ
-
razgovor o jesenskom voću i o mogućnosti prerade tog voća. U suradnji sa roditeljima prikupljali smo domsći pekmez od šljiva koji su djeca mogla isprobati
ČEŠNJAK
-
promatranje, mirisanje i degustacija češnjaka, istraživanje o njegovim ljekovitim svojstvima, sadnja češnjaka u naš vrt te praćenje i dokumentiranje njegova rasta i razvoja
GLJIVE
-
proučavanje enciklopedije o gljivama
-
šetnje bližom okolicom, pronalazak raznih vrsta gljiva; upoznavanje sa različitim vrstama gljiva
-
izrada izložbe prikupljenih gljiva sa livade
-
slikanje gljiva, izrađivanje od neoblikovanog materijala
SJEMENKE
-
prikupljanje različitih vrsta sjemenki, sortiranje, imenovanje, isprobavanje i proučavanje za što se koriste
-
pričanje priče o gladnim ptičicama te izrada hrane za ptičice koju su djeca, zajedno s odgajateljima, odnijela u obližnji šumarak
MANIFESTACIJA "PUT DO ZDRAVLJA"
-
priprema zdravih recepata
-
priprema i degustacija proizvoda od maslina u suradnji s OPG-om Dušić
-
ukrašavanje štanda likovnica uratcima na temu masline te podjela letaka posjetiteljima i hrane od maslina koju je pripremila kuharica vrtića
STARI RECEPTI
-
prikupljanje knjiga i kuharica sa tradicionalnim receptima, razgledavanje i opisivanje što se nalazi na slikama, koje namirnice su zastupljene te što nam se sviđa
-
izrada male kuharice na temelju recepata koje su djeca odabrala
-
izrada odabranih recepata te upoznavanje sa načinom nastanka tradicionalnih jela