Podijeli
Sezonski kalendar
Projekt "Sezonski kalendar" provodi se u sklopu projekta "Mi jedemo odgovorno" u kojeg smo uključeni od rujna 2017. godine.
Projekt se provodi u skupini Bubamare, a cilj mu je omogućiti djeci stjecanje i proširivanje spoznaja o lokalnim kulturama, vremenu njihove sadnje i dozrijevanja te važnosti korištenja sezonskih i lokalnih namirnica u odnosu na namirnice iz dalekih krajeva.
U sklopu projekta provode se sljedeće aktivnosti:
-
razgovor s djecom o voću, povrću i ostalim plodovima koji rastu na našem području
-
proučavanje literature te istraživanje koje namirnice rastu na našem području, a koje u ostalim, npr. tropskim krajevima
-
izrada plakata „Biljke iz našega kraja – što raste kod nas?“ – na inicijativu djece, na internetu su pronađene fotografije voća i povrća kojega su djeca nabrojala, ispisane te stavljene na stol; djeca su podijelila plakat na tri dijela: voće, povrće i plodovi; jedna djevojčica samostalno je napisala nazive, a ostala djeca su ljepila fotografije; po završetku je plakat obješen u sobi Bubamara te ga djeca svakodnevno komentiraju i promatraju
-
istraživanje kultura koje rastu tijekom rujna i listopada – putem razgovora, literature te raznih edukativnih igara, djeca su došla do zaključka da su to jabuke, orasi, gljive i kestenje
-
degustacija različitih sezonskih namirnica
-
istraživanje oblika i teksture raznih namirnica kroz igru pogađanja po opipu (djeca iz torbe izvuku jedan sezonski plod te moraju po opipu pogoditi što su izvukli)
-
obilježavanje Dana lokalne hrane (20. listopada) tijekom kojeg je cijeli vrtić imao jelovnik sastavljen od lokalnih i sezonskih namirnica, a djeca su jelovnik napisala na veliki plakat koji je izložen na Eko-panou
-
istraživanje kultura koje rastu tijekom studenog i prosinca – kultura koja raste u studenom je tulipan te su odgajatelji nabavili lukovice tulipana te ih, zajedno s djecom zasadili u teglice, koje su postavljene u stakleniku vrtića
-
proučavanje literature o različitim poslovima u vrtu, voćnjaku i povrtnjaku
-
istraživanje različitih svojstava sezonskih namirnica koje pozitivno utječu na zdravlje čovjeka