Podijeli
Alergije na hranu
22.04. 2020.
Promijenjen način života tijekom godina, pridonio je porastu alergijskih reakcija na hranu kod djece, zbog nezrelosti imunoloških funkcija i probavnog sustava. Prirodnim sazrijevanjem probavnog i imunološkog sustava veći dio alergija djeca s vremenom „prerastu“, najčešće kroz predškolsko razdoblje.
Alergija na hranu je imunološka reakcija na sastojak hrane koji organizam detektira kao štetan.
Najčešće namirnice koje izazivaju alergijsku reakciju su:
-
kravlje mlijeko
-
jaja
-
kikiriki
-
soja
-
orašasti plodovi
-
riba i školjke
Alergije na hranu mogu se manifestirati:
-
atopijskim dermatitisom
-
peckanjem, žarenjem i svrbežom u ustima
-
otokom tkiva
-
otežanim disanjem
-
bolovima u trbuhu, mučninom, proljevom
Terapija koja se provodi kod alergije na hranu je eliminacija namirnice koja uzrokuje alergiju. U vrtiću se djeci alergičnoj na hranu uz potvrdu liječnika te uz suglasnost i dogovor s roditeljima izrađuje poseban plan prehrane.