05.12. 2020.
Peti prozorčić u sebi skriva jedan recept!
I to recept za vrtićke polpete od zobenih pahuljica na način kako ih pripremaju naše tete kuharice.
U pripremu uključite i dijete (koje može vagati, ribati, ulijevati, gnječiti, oblikovati...), a nama javite da li su ispale jednako fine kao i u vrtiću.
Bogatstvo vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima svrstava zob u jednu od najzdravijih žitarica. Zob se postupcima ljuštenja, rezanja, mljevenja i prešanja pretvara u pahuljice, zobeno brašno ili posije. Redovna konzumacija zobi smanjuje rizik od razvoja prekomjerne tjelesne težine i dijabetesa tip 2. Osobama koje imaju problema s probavom preporučuje se u jelovnik uvrstiti zob. Njena vlakna povećavaju volumen crijevnog sadržaja i olakšavaju njegov prolaz probavnim sustavom, što u konačnici doprinosi održavanju probavnog sustava, a samim time i zdravlja cijelog organizma. Zobene pahuljice popularne su zadnjih godina te se najčešće konzumiraju za doručak ili se koriste u raznim desertima, a kakve su u glavnom jelu, kao polpete, isprobajte uz naš recept.
Zobene polpete (za 4 osobe)
-
120 g zobenih pahuljica
-
120 g naribanog polutvrdog sira
-
120 ml mlijeka
-
1 jaje
-
sol
-
nasjeckani list svježeg peršina
-
ulje
U zdjelu stavite zobene pahuljice, dodajte naribani polutvrdi sir, razmućeno jaje, mlijeko, sol i peršin. Sve sastojke dobro promiješajte i sjedinite u jednu smjesu. Rukama oblikujte polpete te ih stavite na pladanj i pustite u hladnjaku da „odmore“ pola sata, kako bi se sastojci sjedinili. U tavu stavite ulje, pustite da se zagrije pa pecite polpete tri do pet minuta, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
Pripremila: Jelena Andesilić, zdravstvena voditeljica