Job shadowing u Ljubljani

28.06. 2024.

U razdoblju od 13. svibnja  do 17. svibnja 2024. godine, dvije odgojiteljice Dječjeg vrtića Viškovo, Dora Viduka i Stela Repeša sudjelovale su u mobilnosti koju je Dječji vrtić Viškovo proveo u sklopu Erasmus+ projekta Učenje na otvorenom za sve. Odgojiteljice su boravile u Ljubljani gdje su kroz aktivnost job shadowinga imale priliku promatrati slovensku odgojno-obrazovnu praksu u Dječjem vrtiću Najdihojca. Ciljevi mobilnosti bili su ostvarivanje međunarodne suradnje i mobilnosti djelatnika Dječjeg vrtića Viškovo stjecanjem novih iskustava primjenjivih u radu s djecom u svojim odgojnim skupinama te prenijeti međunarodna iskustva u provedbi aktivnosti na otvorenom, radu u inkluziji i radu u jaslicama.

Boraveći u Ljubljani, odgojiteljice su imale priliku upoznati drugu kulturu, jezik, ali i različite pristupe u radu predškolskih ustanova s ciljem stvaranja ugodnog, poticajnog i uključivog okruženja za svu djecu, bez obzira na njihov razvojni status s posebnim osvrtom na aktivnosti na otvorenom. Osim pedagoških znanja i iskustava koje su stekle tijekom ove mobilnosti, razvijale su i svoje komunikacijske kompetencije na drugom jeziku te gradile pozitivne međusobne odnose kao i suradnju sa svojim kolegicama i kolegama. Kako one same ističu, promatranjem, suradnjom i promišljanjem stekle su mnoga vrijedna iskustva koja će im zasigurno pomoći u budućem radu te prilagodbi i razvoju novih programa te planiranje i razvoj novih Erasmus+ projekata.

Daljnji koraci u provedbi projekta odnose se na diseminacijske aktivnosti. Utjecaj mobilnosti na stečene kompetencije odgojiteljica je rezultat koji je važno podijeliti kako bi motivirali druge djelatnike Dječjeg vrtića Viškovo na unapređivanje kompetencija i uključivanja u buduće projekte. Diseminacijske aktivnosti podrazumijevat će dijeljenje iskustava i usvojenog znanja kroz prezentacije i radionice od strane svih sudionika projekta.

Iskustvo job shadowinga prezentiran je na sjednici odgojiteljskog vijeća, odgojiteljice su održale radionicu u sklopu EU kluba vrtića te svoje iskustvo prezentirale i roditeljima skupina.

Prezentacija je dostupna u dokumentima.

 

  
    
  
    

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.